Derfor skal du have video på din hjemmeside

YT

Spørgsmål er ikke om du skal have video på din hjemmeside, men hvor meget. Fra 2014 er der ikke længere nogen tvivl, video er det nye sort, og er du ikke med nu, kommer du bagud.

Video er et must af flere grunde. Vi er blevet meget forkælede, og vil gerne have serveret al information på en nem og ubesværet måde. Dette er der selvfølgelig ikke noget galt med, hvorfor gøre det besværligt, når det kan være nemt. Det behøver dog ikke være så kompliceret at give kunderne det de vil have, og faktisk kan det også have en del fordele.

Video er ikke bare et onde man skal efterleve, det giver også dig mulighed for at præsentere dit produkt på en bedre og mere levende måde. Det kan være en produktvideo hvor du forklarer og viser, fordele og ulemper, eller en præsentation af din virksomhed, hvor du viser hvem der står bag. Det skaber altid lidt mere troværdighed, at man tør stå frem med sit ansigt, og dermed kan du mindske afstanden fra firma til kunde. En sidegevinst er at du kan få en ekstra plads på Google med din video, så du slår flere fluer med ét smæk.

Som andre alternativer kan du lave kampagnevideoer på nye produkter, salgsvideoer der fortæller noget om dine ydelser eller hvad med at lave en brugervejledning på video, så man på forhånd kan se hvor let det er at samle skabet.

Præsentationsvideo for fotografen Michael Damsgaard.

Hvordan laver man video i praksis?
Man kan gøre det med professionelt udstyr der er forholdsvis dyrt, men man kan også bare bruge sin smartphone, for at gå i den anden grøft. Det vigtigste er ikke selve videokvaliteten, men indholdet. Har du et godt indhold, kan man bedre tilgive at kvaliteten ikke er som i Hollywood. Værre er det hvis du har brugt alle kræfter for at få købt/lejet det rigtige udstyr, men famler dig igennem indholdsdelen.

Tips til bedre video
Hvis vi ser bort fra de ældste smartphones, så er de nye i dag så gode at de til nød kan bruges som optageenhed. Det eneste minus er lyden, der er forholdsvis dårlig, men det kan man heldigvis ændre på med få penge. Det danske firma Røde, laver en lille lavalier mikrofon man kan koble til sin smartphone. Denne giver en fantastisk lyd i forhold til prisen på bare 349,-.

smartlav_00
Røde Smartlav, der giver en fantastisk lyd til få penge. Vejl. pris 349,-.

Går vi et skridt op, vil et spejlrefleks kamera være at foretrække. Det er noget de fleste ligger inde med, og billedkvaliteten er uden sammenligning. Har man 10.000 kan man få noget udstyr i en særlig god kvalitet, men er budgettet kun på det halve, findes der også kamera i den prisklasse. Fordelen er at man også kan bruge kameraet til at tage billeder med i virksomheden, og dermed har man en 2-i-1.

De fleste kameraer optager i dag i fuld HD, men dette er altså ikke nogen garanti for den billedkvalitet kameraet giver, blot hvor mange mega pixels det kan optage i. Er det ikke det samme tænker du måske, men nej, det er en typisk misforståelse. For år siden var mega pixel-krigen i gang og det blev en måleenhed man brugte for at finde det bedste kamera. Det var dog ikke andet end et marketingstunt, og i dag ser man producenter der lancere nye modeller med mindre pixels, og en bedre billedkvalitet. Det der er afgørende, hvis vi ser bort fra selve objektivet(linsen), er billedchippen, der helst skal være så stor som mulig, men jeg tror vi stopper her, inden det bliver alt for teknisk.

For at få en god billedkvalitet i videoen, er det vigtigt med godt lys, præcis som når du fotografere. Vi har alle prøvet at tage billeder inden døre  uden blitz, eller af en person foran et vindue. Det duer ikke, og bliver alt for mørkt. Samme problemstillinger er der ved videooptagelse. Det er vigtig at der er godt lys på personen/motivet. Dagslys er fint, så længe du ikke optager mod et vindue. Udstyret du bruger spiller også ind. Jo dyrere, des ofte kan det også bedre arbejde under dårlige lysforhold. Bruger man et spejlrefleks kamera, er det blænden man kigger på, og denne skal være så lav som muligt, gerne under 3,5.


Videoen her er optaget på en halv time med et Canon 70D + Sigma 18-35mm blænde 1.8. Efterfølgende er der brugt 2 timer på redigering.

Videoen er optaget, hvad nu?
Når først videoen er optaget, er der stadig noget arbejde tilbage før den er klar til udgivelse. Har du lavet et såkaldt one take, hvor du nailede videoen i første optagelse, og er godt tilfreds med resultatet, kan du tage filen direkte fra dit kamera, og uploade til Youtube. Er du ikke så heldig(99% tilhører denne kategori), og du har flere klip der skal sættes sammen, skal du have fat i et redigeringsprogram.

Programmerne fås i flere prisgrupper, med hver sin sværhedsgrad. Har du ikke de store krav vil du kunne nøjes med et af de gratis/billige programmer. Til Windows findes der f.eks. Windows Moviemaker, der kan downloades her. Har du Mac, kan du købe iMovie til en fornuftig pris på 99,- her. Får du lidt mere blod på tanden, har Adobe lavet Premiere, der er et professionelt program med uendelige muligheder. Til gengæld skal du også slippe på den forkerte side af 5000,-.

Videoen er klar, nu skal den online
Den nemmeste måde at få videoen online, er ved at benytte en af de videoservices der findes. Af de største kan nævnes Vimeo og Youtube. Det smarte ved at benytte f.eks. youtube, er at den sørger for at lave forskellige udgaver af den video du uploader. Bliver videoen set fra en mobil, vil der blive vist en video der er mobiloptimeret, så den ikke tager for lang tid at hente. Det er smart. Når videoen er uploadet på youtube, kan du kopiere et stykke kode, der kan indsættes på din egen hjemmeside. Så er du kørende.

 

 

2 thoughts on “Derfor skal du have video på din hjemmeside

    1. Hej Jan
      Nu er jeg ikke helt sikker på, hvad du mener med, at man ikke kan bruge Youtube. Youtube er gratis at bruge, og kræver blot en gratis konto ved Google. Kender du ikke brugerfladen bag, så kan det nemt læres. Med få klik har du uploadet en video og er klar til at erobre verden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *