Lær at komprimere dine billeder

komp0
Testbilledet fra Zhenzi, skal en tur igennem Photoshop for at lave en udgave der kan bruges på et website, uden at trække det helt i knæ.

Når man skal bruge billeder på en hjemmeside, eller en webshop, handler det om at have billeder i så god en kvalitet som mulig, der samtidigt fylder så lidt som muligt. Sagt med andre ord, så skal vi både blæse og have mel i munden.

Hemmeligheden til at opnå både høj kvalitet og lille filstørrelse, hedder komprimering. Et billede direkte fra et spejlreflekskamera fylder nemt 4-5 MB. Smider man det ind på en hjemmeside, er der garanti for langsom loadhastighed. Det synes både dine kunder og Google er et no go. Lad os tage det trin for trin, til vi når et mål på ca. 150 KB.

Find ud af hvor stort billedet skal måle. Det er spild for alle parter at lave det større end formålet. I dette eksempel skal vi have billedet ind på en underside, hvor kolonnen er 600px i bredden. Vi vil gerne beholde proportionerne og laver derfor et resize. I Photoshop trykker du CTRL+ i. Indtast 600 i bredde, og højden vil automatisk tilpasse sig efter proportionerne. Tryk OK, og du har nu et billede i den rigtige størrelse.

komp1
Når den blå kæde er slået til, vil proportionerne altid følges af. Vi sætter bredden til 600px, og højden ændre sig automatisk til 850px.

Så langt, så godt, men den jpg fil vi arbejder med, har alt for mange detaljer i forhold til det vi har brug for. Et billede indeholder nemlig rigtig mange detaljer, som man f.eks. kan se hvis man laver storformatsprint, men vi har brug for et lille billede på en hjemmeside, og der er de mange detaljer overflødige. Derfor skal billedet nu komprimeres.

I Photoshop bruger vi “Save for web” funktionen, der tillader os at sammenligne originalversionen med den nye komprimerede. 1 er den originale udgave, 2 er den nye komprimerede udgave. Ved 3, kan du nu ændre feltet kvalitet, der går fra 100 til 0. 100 er bedst, men fylder også mest. Du skal nu prøve at sænke værdien og holde øje med forskellen mellem 1 og 2. Sæt den så lav som muligt, uden at billedet bliver for pixeleret. Den er en vurdering fra billede til billede hvad værdien skal stå på. Normalt vil det anbefales at ligge mellem 60-70. Kan du komme længere ned så go for it.

komp2
Du kan flytte på billedet med musen, hvis det ikke viser det rigtige udsnit.

Når du har fundet den optimale kvalitetsværdi til dit billede, er det nu det bliver sjovt. Under begge billedversioner kan du se størrelsen. Mit gik fra 1.44 MB til 122 KB, en markant forskel! Tilbage er der kun at gemme billedet, og uploade det på dit website.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *