Sådan får du en lynhurtig hjemmeside – del 1

Z3-020
Sådan skulle din hjemmeside gerne komme til at køre når du har læst guiden her. Det kræver grundig forarbejde og tysk præcision.

Denne guide er til dig der ikke kender noget til hastighedsoptimering, eller blot vil være sikker på at du har alt det grundlæggende på plads.

Vi skal nu se på hvordan du får en lynhurtig hjemmeside, men lad os først tage et kig på hvorfor det er så vigtigt.

Hastighedsoptimering gavner mindst 2 ting. Kunderne elsker en hurtig hjemmeside, og det gør Google også. Derfor er der win/win på alle fronter. Forestil dig en hjemmeside eller webshop der tager 4-5 sekunder at loade, hver gang du trykket på et link. Det lyder måske ikke af meget, men i praksis varer det en evighed. Du kommer ikke til at trykke særlig mange gange før du hopper videre til en anden hjemmeside. Det var én mistet kunde for hjemmeside ejeren, men du kan være sikker på, at mange følge trop.

For Google handler det om at levere de bedste resultater, og en hjemmeside man hurtigt bliver træt af, er altså ikke et særlig godt resultat. Derfor vejer en hjemmesides hastighed rigtig højt, når Google finder ud af hvem der skal til tops. Du har med andre ord ikke råd til at have en langsom hjemmeside. Tager det mere end 3 sekunder når man trykker på et link(også kaldet loadhastighed), har du et problem du skal have kigget på.

Hvordan bliver hjemmesiden hurtigere?
Mange ting spiller ind når man forsøger at få en hurtigere loadhastighed. Som hovedregel skal man have størrelsen på en hjemmeside til at fylde mindst muligt. Her tales der ikke om hvor mange undersider der findes på din hjemmeside, men om hvor meget hver enkelt underside fylder i Kb(kilobyte). De 3 største syndere er billeder, JavaScript filer og dit webhotel.

Du skal altså tænke dig godt om, når du bruger billeder og grafik på din hjemmeside. Begge dele kan komprimeres, uden at du kan se det visuelt. Brug f.eks. Photoshops “Save for web” funktion, der fungere eminent. Noget andet du skal være opmærksom på, når du gemmer billedfiler, er om de skal være jpg eller png. En god tommelfingerregel er, at hvis billedet indeholder mange detaljer, som eksempelvis et foto med et ansigt, skal det være jpg. Er det derimod grafik med store ensfarvede flader, vil png være det bedste valg. Er du i tvivl, kan Photoshops save for web funktion vise dig forskellen på et givent billede.

saveforweb
Photoshops Save for web funktion viser hvor meget et billede kan komprimeres uden at det går ud over kvaliteten.

Der kan som sagt også være store JavaScript filer der gør siden tung. Dette er dog lidt mere kompliceret at håndtere, og noget vi først vil se på i et næste indlæg.

Moduler er smarte, men…
Bruger du Word Press eller et andet CMS, har du måske haft travlt med at installere smarte moduler, der giver forskellige funktioner på din hjemmeside. Har du for mange moduler installeret, eller er de meget krævende, kan de godt sløve din hjemmeside, og det går ud over load hastigheden. Mistænker du for mange moduler, er grunden til at din hjemmeside er langsom, kan du prøve at deaktivere dem en af gangen. På den måde kan du se hvilket modul der er synderen, og slå det helt fra, eller finde en erstatning. Mange moduler er dårligt programmeret, og det kan går ud over hastigheden.

Webhotellet skal helst have 4 stjerner
Præcist som et rigtig hotel, gælder de samme regler for et webhotel. Du får hvad du betaler for. Vælger du det billigste du kan finde, kan du heller ikke brokke dig over at vinduet er utæt og sengen er 15 år gammel. Sagt på en anden måde, er de billigste webhoteller ikke gearet til høj hastighed, eller stabilitet. Er dit webhotel en flaskehals, kan du optimere så meget du vil på hjemmesiden, uden det vil påvirke loadhastigheden i sidste ende, og det er jo lidt en skam.

Har du købt et webhotel i Danmark eller USA?
Det bedste er at købe et webhotel i det land som hovedparten af dine kunder befinder sig i. Det tager længere tid for en kunde i Danmark at nå dit webhotel i USA, end et i samme land. Sørg derfor altid for at vide hvor udbyderens server er placeret. Er du i tvivl, så spørg deres kundeservice.

Online tools til hastighedsmåling
Der findes en række forskellige værktøjer, der kan hjælpe med at måle din hjemmesides hastighed, og finde ud af hvordan det står til, samt hvad der med fordel, kan forbedres. Et af disse er Pingdom Tools, der fortæller dig hvor hurtig din hjemmeside er sammenlignet med gennemsnittet. Den giver også en lang række med forbedringsforslag, men disse vil vi vente med at gennemgå i et senere indlæg.

pingdomtools

Nu ved du både hvorfor din hjemmeside skal være lynhurtig, og hvad du selv kan starte ud med. Har du fået blod på tanden, så hold øje med del 2, hvor vi går endnu mere i dybden. Rigtig god hastighedsoptimering.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *